AKSEKİ’DE TARİHİ KONAKLAR İNCELENDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığından hibe yardımı alan tarihi konaklar incelendi.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Akseki'de restorasyon yardımı alan tarihi konak ve asırlık düğmeli evleri yerinde inceledi. İncelemeye belediye başkanımız Ezc M.İsmet Uysal'da katıldı.

Karabayram, yaptığı açıklamada, Antalya Valisi  Münir Karaloğlu'nun talimatları ile Akseki'de  Kültür ve Turizm Bakanlığından tarihi binalar için restorasyon yardımı alan vatandaşların evlerini dolaşarak yapılan restorasyonlardan memnun olup olmadıklarını memnuniyetlerini kontrol etmek ve onlara daha sağlıklı hizmet verebilme adına yerinde denetim yapıldığını söyledi.

Antalya'yı köy, köy, içe ilçe mezra mezra gezdiklerini anlatan Karabayram, "Hem vatandaşlarla sohbet edip, onların dertlerini dinliyoruz. Hem de eserlere yönelik Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Prof.Dr.Nabi Avcı Beyin başkanlığında başlatılan bölgedeki hibe yardımlarını da bire bir değerlendiriyoruz. Akseki bölgesinde Bakanlığımız hibe yardımı alanların bire bir dertlerini dinlemek ve onlarla bütünleşmek için Akseki'de incelemelerde bulunduk.  Burada vatandaşlarımız bizi çok iyi karşıladı. Onlara teşekkür ediyorum. Tabi ki tarihi değerlerimiz korunduğu için insan gurur duyuyor. Hem Kültür ve Turizm Bakanlığımız bünyesinde verilen hibe yardımlarının sonuçlarını görmek, hem de vatandaşlarla bire bir sohbet etmek oldukça faydalı oldu.  Gördüğüm kadarıyla burada Osmanlı döneminden kalan şaheser birçok yapı var. O dönemden kalan yapıların birçoğu hem Bakanlığımız, hem Belediye, hem de Valiliğimiz tarafından koruma altına alındı. Sayın Valimiz Münir Karaloğlu bölgeye çok önem veriyor. Vatandaşların derdini dinlemek, yapılan restorasyonları yerinde görmek ve eksikleri yerinde tespit yapmak için burada bulunuyoruz.  Hibe yardımı çerçevesinde Akseki’nin önemli bir konağı olan ve  Ak Ev olarak bilinen konakta çok güzel işler çıkmış. Genel Restorasyon kriterler içerisinde iyi işler çıkmıştır. Başvuruda bulunan tescilli taşınmazlara ait her türlü yardım ve teknik desteğimiz bundan sonra da Bakanlığımız başkanlığında devam edecektir." diye konuşan Karabayram, şöyle devam etti.

"Bakanlığımıza 2016 yılında Antalya İli Akseki İlçesinde toplamda dokuz adet tescilli yapı başvurusu yapılmıştır. Başvuruda bulunan taşınmazların yerinde  yapılan ön incelemelerinden sonra altı adet tarihi yapı  bu yardımlardan faydalanmıştır. Bakanlığımızın yapıların onarımları için sağlamış olduğu 295 bin lira hibe ile yapıların gelecek nesillere kalmasına katkıda bulunulmuştur. Ayrıca aynı yönetmelik kapsamında 2016 yılında toplam yedi adet taşınmaza 145 bin lira yardım yapılarak projelendirilmelerine Bakanlığımız olarak katkıda bulunulmuştur. Akseki bölgesinde ortalama yapı başına 50 ila 60 bin lira arası yardım yapılmış olup toplamda 450 lira yardım yapılmıştır. 2017 yılında ise Akseki bölgesinden On bir adet tarihi yapı yönetmelik kapsamında uygulama yardımına başvurmuş olup ön inceleme çalışmaları devam etmektedir"
            Restorasyon yardımı alan ve Akev diye adlandırılan konağın mirasçılarından Ayşenur Zeren, Karabayram'ın kendilerini ziyaretinden dolayı mutlu olduklarını söyledi. Çavuşoğlu, "Bizim aile bağlarımız çok güçlüdür. Burası bizim doğup büyüdüğümüz konak. Burada çocuklarımıza gelecek kuşaklarımıza bu eserleri bırakmak istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik kapsamında her yıl Eylül ayı içinde projeye, aralık ayı içinde de uygulama yardımlarına başvurular yapılmaktadır. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram’ın titizlikle üzerinde durduğu ve önem verdiği bu çalışma Müdürlüğümüz teknik elemanlarının yerinde yapmış olduğu ön çalışmalarla Bakanlığımıza gönderilmektedir.