AKSEKİ’DE ALTERNATİF TURİZM

Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, Akseki’yi alternatif turizmin lideri yapacağız dedi.

Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, yaptığı açıklamada,  800 yıllık tarihe sahip Sarıhacılar mahallesi, depreme karşı dayanıklılığı artırmak için kullanılan hatılları (bağlantı öğeleri) nedeniyle ''düğmeli ev'' olarak tanınan mimari yapılarıyla Akdeniz'in yeni alternatif turizm alanlarından biri haline geldiğini söyledi.

Sarıhacılar mahallesine  her geçen yıl  yerlive yabancı turist sayısında ciddi artış görüldüğünü kaydetti.  Uysal, 2015 yılında bugüne kadar 35 bin yerli ve yabancı  turistin  Sarıhacılar mahallesini ziyaret ettiğini söyledi. ÖzellikleFransız,Almanve Hollandalı turistlerin ilgi gösterdiğini kaydeden Uysal ''Gelen yerli ve yabancı turistler tarihi camiyi, tarihi düğmeli evleri, etnogratif müzeyi  ve tarihi İpek Yolu'nu geziyorlar. Tarih ve kültürü bozulmamış köyümüze hayran kalıyorlar'' dedi.

PROJELER YAPILIYOR.

Sarıhacılar mahallesinin çok eski bir yerleşim bölgesi olduğunu belirten Uysal,  “Sarıhacılar Akseki'nin 51 mahallesinden bir tanesidir. Fakat otantik olarak çok fazla değer verdiğimiz bir kalıntı bölgesidir. Şimdi Antalya Valiliği, Akseki Kaymakamlığı, Akseki Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, BAKA, Orman Bölge Müdürlügü ve girişimci Mustfa Kavasoğlu ile birlikte projeleri hayata geçiriyoruz. Bu projelerle birlikte Sarıhacılar'ı ayağa kaldırmak üzereyiz” dedi.

Sarıhacılar'da tarihi çok eski caminin olduğunu ve restore edildiğini belirten Uysal, şöyle devam etti.

“Köyün girişine köy meydanı olarak projeyi hayata geçiriyoruz. Buralara kafeterya ve dinlenme yerleri olarak yapıp halkın kullanımına sunacağız. Akseki ile Sarıhcılar arasında bulunan tarihi ipek yolunun projesi yapıldı. Bu yolu restorasyon çalışmalarımız önümüzdeki günlerde başlayacak.  Girişimci Mustafa Kavasoğlu tarafından Türkiye'nin ikinci büyüklüğündeki Etnografif müzesini açtık. Müzemiz ise çok önemli bir müze. Müzede ise 5 bine yakın meteryal var. Etnogratif müze. Ebebeynlerimizin kullandığı arç ve gereçler sergileniyor. Yine girişimci tarafından düğmeli iki katlı evin bir tanesi konaklama ve restoran olarak restorasyonu devam ediyor. İlkbaharda tamamlanacak. Artık Sarıhacılar’a gelen yerli ve yabancı  ziyaretçiler konaklama imkanı bulacaklar.  Şimdi bu envanterlerimizi çoğalttığımız zaman turist artışında büyük rakamlara ulaştık”

Turizm olgusunu Sarıhacılar’a getirebilmemiz için var güçleriyle çalıştıklarını belirten Uysal, Burayı yaşanır hale getireceğiz. Buraya gelen turistler tarihi camiyi, düğmeli evleri, Akseki ile Sarıhacılar arasında bulunan tarihi ipek yolunu geziyorlar. Müzeyi geziyorlar. Köyün içerisnde güzel anılarla dolu gün geçiriyorlar. Baştan beri bütün çabamız burada Alternatif turizmi deniz kum ikileminden kurtarıp alternatif turizmi daha da geliştireceğiz. .

Yabancı konukların büyük ilgi gösterdiği tarihi evlerin restorasyonunun da sürdüğüne dikkat çeken  Uysal, Sarıhacılar'da geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan düğmeli evler, 2 katlı ve taş duvarlardan oluşuyor. Taş duvar asıl taşıyıcı gibi görünse de, ev ahşap iskelet üzerinde duruyor. Yapının ''düğmeli ev'' diye tanınmasına neden olan ahşap hatıllar, binaya estetik bir güzellik katsa da, aslında depreme karşı dayanıklılığı artırıyor. Binalarda düğme olarak adlandırılan bölümlerde ardıç ve andız ağaçları kullanılıyor. Evlerin içinde ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri dikkati çekiyor dedi.

Sarıhacıları gezen 67 yaşındaki Hollandalı turist Hans Vermeer, “Türkiye Çok güzel bir ülke. Gezilecek çok yer var. Bu köyü çok beğendik. Burası gelişime açık bir yer.

Turist rehberi Veli Baba’da  2 yıldır Akseki’nin Sarıhacılar mahallesine haftanın 3 gününde turist getirdiğini söyledi.  Turistlere köydeki tarihi yapıları tanıttıklarını, yabancı konukların düğmeli evlere büyük ilgi gösterdiklerini kaydeden Baba, “biz turistlerle birlikte Manavgat'tan geliyoruz. Genelde müşterilerimiz Hollanda ve Alman ağırlıklı. Getirdiğimiz müşterilerimiz buradan çok memnun kalıyorlar. 800 yıllık bir köy. Tarihi camisi var. Sarıhacılar’a gelip de buradan memnun olmayan turist yok. Turistlerin memnuniyeti bizleri de memnun ediyor. Burada amacımız eski kültürümüzü köylerimizi tanıtıyoruz. İnsanlarımızın sıcakkanlılığını anlatmaya çalışıyoruz diye konuştu

Sarıhacıları gezen turist kafilesinden İsviçreli Heidi Johannes, “Türkiye'yi çok gezdik ama böyle bir şey görmedik. Çok eski yapılar yeniden hayata geçirilmiş. Burası doğal ve orijinal. Bizim anne ve babamız İsviçreli. Orada da çok yaylalar var. Buraları anımsatıyor. Buraları çok beğendik. Tarih ve kültür bir arada” dedi.