Ulaşılabilir Belediye 0 (242) 678 1008

Yöresel Yemekler

Nohutlu Et Yemeği

Malzemeler

  • 2 su bardağı nohut
  • 500 gram kuşbaşı et
  • 2 adet soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2-3 adet domates
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber

Yemeğin Yapılışı

Akşamdan nohutları ayıklayıp yıkayın ve bol suda bekletin. Ertesi gün fazla yumuşamadan bir miktar haşlayın. Rendelenmiş veya ince ince doğranmış soğanları yağda kavurun. İçine eti ekleyerek rengi değişinceye kadar kavurmaya devam edin. Kabuğunu soyarak ince ince doğradığınız veya rendelediğiniz domatesleri de ilave edip karıştırın. 2 su bardağı su ve nohutu ekleyin. Yemeği ağzı kapalı olarak kısık ateşte yumuşayana dek pişirin. Ateşten indirmeden 10 dakika önce tuzunu ekleyin. Üzerine pul biber serpip servis yapın.

Erişte

Anne elinin değdiği en güzel şeylerden biri erişte olabilir. Bin bir zahmetle açılan, ardından elle kesilen ve kurutulan eriştenin belki de en basit fakat aynı zamanda en lezzetli hali bizce tereyağlı erişte. Her türlü ana yemeğin yanına yakışan, pilavdan rol çalan ve tereyağıyla bizleri mest eden bu tat sizi çocukluğunuza geri götürecek. Özellikle vakitten şikayet edenler için, 10 dakikada hazırlayıp yiyebileceğiniz bu pratik erişte tarifimizde 1'e 1,5 ölçüde su kullanıyoruz, daha sulu bir kıvamda seviyorsanız suyunu da artırabilirsiniz. Mutfağınıza mis gibi yayılacak tereyağı ve mükemmel lezzeti için tereyağlı erişte tarifimiz sizlerle, afiyetler olsun!

Malzemeler

  • 2 su bardağı erişte
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytin veya ayçiçek)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı kaynar su

Tarifin Püf Noktası

Tereyağının ile beraber sıvı yağı eklemek, tereyağının yanmasına engel olur. Kavururken orta-kısık ateşte kavurun ki erişteler yanıp kıtırlaşmasın ve tereyağı da yanmasın.

Yemeğin Yapılışı

Yayvan bir tencereyi orta-kısık ateşte ocağa alın ve tereyağı ile sıvı yağı ekleyerek ısıtın. Erişteleri tencereye dökün hafif kahverengi bir renk alıncaya dek karıştırarak kavurun. Erişteler kavrulduktan sonra kaynar suyu üzerine ekleyin ve tuzu da dökerek karıştırın. Kısık ateşe alarak kapağını kapatın ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çekince altını kapatın ve 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Ardından servis edin, afiyet olsun.

Demir Tatlısı

Malzemeler

  • Bardak ölçüsü 250 ml
  • 1 su bardağı yoğurt (280 g)
  • 1 su bardağı un (150 g)
  • 1 fiske tuz
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu1 fiske tuz
  • 3 tane yumurta
  • Şerbeti İçin:
  • 3 su bardağı şeker (670 g)
  • 2 su bardağı su (500 ml)
  • Yarım limonun suyu
  • Kızartmak İçin:
  • Sıvı yağ

Yemeğin Yapılışı

İlk önce şerbeti hazırlayıp ılınmaya bırakalım. Tencereye koyduğumuz yağı ısıtalım. Demir kalıplarını yağın içine koyalım ve onları da ısıtalım. Tatlı malzemelerini mikser ile karıştıralım ve küçük bir borcama dökelim. Kızan yağdan demir kalıplarını çıkaralım ve hamura, demirin üzerine geçmeyecek şekilde batıralım. Yağın içine 3-4 saniye tutalım ve hafif sallayalım ki demirden hamur ayrılsın, eğer ayırması zor olursa bir çöp şiş yardımı ile yapabilirsiniz. Yağın sıcaklığına göre 10-15 saniye içerisinde kızartalım. Soğuması için peçete üzerine alalım. Hamurunuz bitene kadar bu işlemi tekrar edelim. Demiri soğutmamaya dikkat etmeniz lazım, çok soğuk olursa hamur demire yapışmaz. Demirin çok sıcak olmamasına da dikkat etmeniz lazım. İlk başlarda dengeyi bulmak biraz zor olacak, ama dengeyi bulduğunuzda çok eğlenceli bir şey olduğunu göreceksiniz. Soğuk tatlıları ılık şerbete 15 saniye kadar batırıp çıkarıyoruz. Büyük bir borcamı dolduracak kadar tatlı çıkıyor. Ben yarısını şerbetli ve yarısını sadece pudra şekeri ile servis yaptım. Afiyet olsun.

Filizli Pilav

Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 adet yeşil sivri biber
  • 200 gram soya filizi
  • 1 adet küçük boy soğan
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı kepekli pirinç

Yemeğin Yapılışı

Pirinçleri ayıklayıp yıkayın. Zeytinyağını tencereye alıp üzerine pirinçleri ekleyin. Hafifçe kavurun. Biberleri 1 cm genişliğinde doğrayın. Soya filizleriyle birlikte biberleri de pirince ekleyin. Soğanı piyazlık doğrayıp tenceredeki malzemelere ekleyin. Tuzunu ayarlayın. 2 su bardağı su ekleyip kısık ateşte pişirin.

Eşki Tarhana

Malzemeler

  • 2. 5 çorba ekşi tarhana
  • 1 tane domates rendesi
  • 1 tane küçük doğranmış biber
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 avuç dolusu haşlanmış nohut
  • 1 tane tavuk bulyon
  • 1 litre soğuk su
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yemeğin Yapılışı

İlk önce tarhanayı bir kase soğuk su içinde yarım saat kadar bekletin. Daha sonra zeytinyağı ile domates biber ve sarımsakları kavurun. Soğuk su ve nohutları ilave edin. Bulyonu da ilave edip su soğukken tarhanayı da ekleyip sürekli karıştırarak kıvamına gelinceye kadar kaynatın.