YÖRESEL YEMEKLER

NOHUTLU ET YEMEĞİ

NOHUTLU ET YEMEĞİ

Malzemeler

Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et

1,5 su bardağı nohut

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1,5 yemek kaşığı salça

Tuz

Pul biber

Hazırlanışı

Soğanları yemeklik doğrayarak sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Etleri ilave ederek suyunu çekene kadar pişirin. Salçayı, tuzunu, pul biberini ilave edip 2 dakika daha kavurun. Daha sonra sonra etlerin üzerine çıkacak kadar kaynamış su koyup 10-15 dakika kadar daha kaynatın. Etler yumuşayınca daha önceden haşlanmış olan nohutları ekleyin. Beraber biraz daha kaynattıktan sonra ocağı kapatabilirsiniz.

Nohut nasıl haşlanır?
Nohutları bir akşam öncesinden suya koyup bekletin. Ertesi gün yumuşayan ve şişen nohutların suyunu süzüp sudan geçirin. Düdüklü tencerede pişirecekseniz nohutları tencereye alıp üzerine su ekleyerek ocağa alın. Kaynadıktan sonra 10-12 dakika kaynatıp ocaktan alın. Normal tencerede pişirecekseniz daha uzun sürede nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanmış nohutları soğuduktan sonra derin dondurucuda muhafaza ederek çorba ve pilavlarda kullanabilirsiniz.

Eğer nohutu haşlamaya vaktiniz yoksa 40-45 dakika kadar sıcak suda beklettikten sonra  aynı şekilde etleri kavurup salçasını ekledikten sonra nohutları ilave edip bol suyla birlikte düdüklü tencerede yarım saat kadar pişirebilirsiniz.

ERİŞTE

Malzemeler

3 su bardağı erişte

3-4 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvıyağ

Sıcak su

Tuz

Hazırlanışı

Tereyağı ve sıvı yağ birlikte eritilir. Erişteler eklenir ve renk değiştirinceye kadar kavrulur. Tuz ve üzerini 1.5 parmak geçecek kadar sıcak su eklenip ağzı kapalı olarak orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Piştikten sonra tel tel oluncaya kadar dinlendirilir ve servis edilir.

NOT: Servis esnasında istenirse üzerine çekilmiş ceviz veya rendelenmiş peynirde serpebilirsiniz,

DEMİR TATLISI

Malzemeler

Bardak ölçüsü 250 ml

1 su bardağı yoğurt (280 g)

1 su bardağı un (150 g)

1 fiske tuz

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

3 tane yumurta

Şerbeti için:

3 su bardağı şeker (670 g)

2 su bardağı su (500 ml)

Yarım limonun suyu

Kızartmak için:

Sıvı yağ

 

Hazırlanışı

İlk önce şerbeti hazırlayıp ılınmaya bırakalım. Tencereye koyduğumuz yağı ısıtalım. Demir kalıplarını yağın içine koyalım ve onları da ısıtalım. Tatlı malzemelerini mikser ile karıştıralım ve küçük bir bor cama dökelim. Kızan yağdan demir kalıplarını çıkaralım ve hamura, demirin üzerine geçmeyecek şekilde batıralım. Yağın içine 3-4 saniye tutalım ve hafif sallayalım ki demirden hamur ayrılsın, eğer ayırması zor olursa bir çöp şiş yardımı ile yapabilirsiniz. Yağın sıcaklığına göre 10-15 saniye içerisinde kızartalım. Soğuması için peçete üzerine alalım. Hamurunuz bitene kadar bu işlemi tekrar edelim. Demiri soğutmamaya dikkat etmeniz lazım, çok soğuk olursa hamur demire yapışmaz. Demirin çok sıcak olmamasına da dikkat etmeniz lazım. İlk başlarda dengeyi bulmak biraz zor olacak, ama dengeyi bulduğunuzda çok eğlenceli bir şey olduğunu göreceksiniz. Soğuk tatlıları ılık şerbete 15 saniye kadar batırıp çıkarıyoruz. Büyük bir borcamı dolduracak kadar tatlı çıkıyor.

FİLİZLİ PİLAV


Malzemeler

1 bardak bulgur
1 baş soğan
1 su bardağı tahin
1 yemek kaşığı nane
10 tane taze asma yaprağı
tuz
karabiber
Tereyağı


Hazırlanışı
Tencereyi ocağa koyun. Tahini dökün
2 bardak sıcak su ile açın. Asma yapraklarını ince ince doğrayın. Yemeklik biçiminde soğanı doğrayın. Bulguru ekleyin. Bulgurlar şişinceye kadar pişmeye bırakın. Koyulaşırsa su ekleyin.
Sos için: Başka bir kapta 1 yemek kaşığı tereyağ
nanetuz-karabiberbirazda salçayla kızdırıp çorbanın üzerine dökün.


EŞKİ TARHANA

Malzemeler 

250 gram kuşbaşı kuzu eti. (kemikli boyun da olabilir)

2 su bardağı Ekşi tarhana

1 çay bardağı kuru börülce (taze de olabilir)

200 gram arpacık soğan

2 adet kırmızı kapma biber

1 çay bardağı nohut

2 adet şeker pancarı

200 gram tereyağı

1 adet kuru soğan

1 çay kaşığı nane

1 çay kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı taze veya kurutulmuş fesleğen

 

Hazırlanışı

Akşamdan ısıtılmış börülce ve nohutu yıkayıp uygun bir tencereye alın. Tarhana, kabuğu soyulmuş bütün soğan ve eti ilave edin. Üzerine dört parmak geçene kadar soğuk su ekleyip orta ateşte pişirmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra doğranmış pancar ve kırmızıbiberi ilave edin. İçerisindeki malzemeler pişip kıvamlaşınca ocaktan indirin. Üzerine eritilmiş tereyağını gezdirip pul biber, kekik, nane, fesleğen serperek servis edin.

Not: Tavuk eti de kullanılabilir.

Yazımı paylaşmak ister misiniz?

Facebook ile paylaşGoogle Plus ile paylaşTwitter ile paylaş
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd